Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Излет 4. разред и Прислоница 2.10.2015. Штампа Ел. пошта

Ученици четвртог разреда и другог и четвртог разреда из Прислонице су посетили Мокру  гору.

Са  краћом  успутном  паузом  за  доручак,путовало  се  преко  Ужица   до  Мокре  горе.Ученици  су  имали  слободно  време  до  вожње  возићем  кроз  стеновите  теснаце  и  високе  усеке  између  Шаргана  и              Мокре   горе, трасом  на  којој  пруга  прави   необичну  путању  у  виду  броја  осам.

40 41 42

Шарганска осмица је назив за музејско-туристичку жељезницу узаног колосек 760 мм, Мокре Гора - Шарган Витаси „Железница Србије“, обновљене дионице некадашње пруге Ужице - Вишеград - Сарајево, којом саобраћа музејски воз "Носталгија", у летњој сезони од априла до октобра и зимској од 25. децембра до 25. јануара. Стара пруга узаног колосека је уклоњена 1974. године, а на захтев групе ентузијаста из Удружења „Шарганска осмица“ обновљена је најатрактивнија дионица од Мокре Горе до станице Шарган Витаси у дужини од 15.440 метара.

43 44 45

Карактеристика шарганске пруге је да је једини начин да се савлада висинска разлика од само 300 метара била изградња петље - осмице. Растојању у облику џиновске осмице воз два пута пролази кроз исту географску тачку. За два сата  вожње, воз пролази кроз 22 тунела и преко пет мостова, пругом која савлада висинску разлику и успон од 300 метара.

Након   вожње  возићем  ,одлазак  на  Мећавник  са посетом Дрвенграду, граду  чувеног  режисера 

Емира  Кустурице.

Дрвенград (нем. Küstendorf, Кустендорф) је етно-село у Србији код Мокре Горе у Златиборском округу. Дрвенград је смештен на размеђи Златибора и Таре.

Основано је и изграђено на брду Мећавник по замисли филмског редитеља Емира Кустурице за потребе снимања филма „Живот је чудо“. Мећавник надвисује село Мокра Гора и висински је на истом нивоу са железничком станицом Јатаре кроз коју пролази пруга уског колосека „Шарганска осмица“.

46 47 48

Дрвенград је етно-село у градском обличју и структури. У облику је правоугаоника чија дужа (главна) оса на једном крају има улазну капију, одакле полази главна улица и простире се до другог где се налази мала дрвена православна црква са дрвеним звоником. Црква је грађена по угледу на руске цркве брвнаре (видети слику у галерији) и посвећена је Светом Сави.

У централном делу села је трг поплочан дрвеном коцком и сеченим дрвеним праговима и опкољен брвнарама. Брвнаре су аутентичне и пренете, неке из тих крајева, а неке из Републике Српске, у виду скелета и постављене на камене темеље.

49 50 51

 

У свакој од њих налазе се садржаји карактеристични за град:

  • хотел Мећавник
  • галерија слика Мацола
  • библиотека
  • биоскоп Андерграунд (смештен под земљом)
  • посластичарница Аница, са домаћим колачима и природним соковима
  • национални ресторан Лотика
  • продавница народне радиности тога краја

Улице у селу су добиле имена по познатим личностима културе и науке.

Стручни жири бриселске Фондације за архитектуру Филип Ротије је ово Кустуричино градитељство прогласио најбољим архитектонским остварењем у протекле три године у Европи.

Емир Кустурица објашњава Дрвенград речима:

 Измислио сам град који изгледа као да се у њему увек живело. А није никад.

52 53 54

      Из  Дрвенграда  наставили  смо  путовање  до  Кремне,где  смо  посетили родну кућа видовњачке породице Тарабића .

                   

Камен је саставни дио мистичности и историје Кремана. Само име Кремана води поријекло од камена (кремена). У близини Кремана, на путу за Тару, подигнут је „Дом пророка“, једнособна брвнара која је била нека врста музеја. У њој је било сакупљено више експоната у вези са Кремном и Тарабићима. У брвнари, као један од најзанимљивијих експоната била је изложена тзв. „Космичка кугла“ (глатка камена лопта пречника око један метар). По предању, то је један примјерак од више милиона таквог камења које је некад давно засуло Земљу из свемира. Камен би наводно требало да зрачи енергијом која код људи изазива видовитост.

                

 Путовање  смо  наставили  до   најлепшег  дела  планине Таре  , где  је  смештен  хотел  ,,Оморика“.Ученици  су  употпунили  овај  прелеп  дан  на  спортским  теренима у  игри.

55 56 57                             

    Са децом су се дружили учитељице Данијела  Божиловић, Слободанка  Марјановић , Славица Живковић и туристички водич  Бобан.

 

Последње ажурирано среда, 07 октобар 2015 17:38
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 200 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.