Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Светски дан срца Штампа Ел. пошта

У овиру дана ``Светски дан срца`` ученици 4. разреда су у холу школе поставили изложбу радова.

15 Светски дан срца манифестација је од општег друштвеног значаја која се од 2000. сваке године обележава у целом свету  с циљем да се повећа ниво свести становништва о томе да оболевање и умирање од кардиоваскуларних болести може да се спречи увођењем здравих стилова живота.

 

 

 

 

ЗАНИМЉИВОСТИ О СРЦУ...

 1. Срце у просеку откуца 80 пута у минуту

Овај мишић ритмички откуцава и тако пумпа крв и шаље до осталих ткива у нашем организму. То ради без престанка 80 пута у минуту. чак и пре рођења, још у стадијуму фетуса. Захваљујући срцу, храњиве материје које су неопходне за даљи развитак организма преносе до свих ћелија. У току једног дана срце кроз 100 000 откуцаја просечно испумпа 8 000 литара крви.

2. Срце је величине затворене, веће шаке

Срце може да тежи између 200 и 425 грама, а такође има могућност да куца и ван човечијег тела, будући да производи сопствене електричне импулсе.

3. Енергија срца је велика

Сваког дана, срце куца брзином од 1,6 метара у секунди, чиме производи енергију еквивалентну оној енергији која је неопходна возилу да пређе раздаљину од 32 километра.

4. Музика побољшава проток крви

Сматра се да један од најефикаснијих начина да се поспеши проток кисеоника до срца је слушање музике током вежбања. Наиме, музика доприноси ширењу крвних судова и до 25%.

5. Животиња са највећим срцем на планети

Вероватно и не чуди информација да највеће срце на свету имају плави китови.Наиме, срце плавог кита може да достигне и тежину од 680 килограма, што је приближна тежина једног омањег аутомобила.

6. Када се дешава највећи број срчаних удара?

Статистички гледано, лекари имају највише интервенција током празничних дана. Највише срчаних удара деси се уочи Божића, али и након дочека Нове године.

 

Последње ажурирано четвртак, 26 септембар 2019 08:18
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 8 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.