Сокобања 2016. 5.дан

Штампа

Легенда о Сокобањи

Некада давно у моћној тврђави Сокограда живео је један принц. Једнога дана док је јахао свог величанствено белог коња долином, небо изнад Озрена се замрачило. Изненада, муње и громови су почели да пуцају на све стране, подрхтавајући тло све до Ртња. Прелепи пастув рашири своје ноздрве и док му се дугачка грива вијорила на олуји, подиже њушку њиштећи од страха. У једном трзају подиже и своје велике груди ка небу, усправивши се на задње ноге, осећајући како му копита урањају у блато, а добри господар нестаје са леђа.

159 160 161

Племић је пао са коња и изгубио свест. Када је наступио мир, он  се поврати, отвори очи, али се није могао ни макнути. Све га је неиздрживо болео, те је стога остао да лежи, чекајући да га смрт ослободи мука. Међутим, одједном зачу жубор воде. Не желећи да напусти овај свет жедан,  принц смогне снаге да се приближи извору. Отпи гутљај и осети како му се у глави све рашчисти. Спусти десну руку, и бол ишчезну. Затим се окупао цео. Из воде је изашао препорођен и ојачан.

162 163 164

Није прошло много времена, а да се прича о чудесној води није раширила међу људима. Многи су похрлили да населе тај крај саградивши куће. Они који су веровали у њу остали су ту заувек.

165 166 167
Сокобања ја најпознатија бања у Србији, окружена планинама Ртањ, Озрен, Девица. Име је добила по Соко граду - средњовековној тврђави која лежи на реци Моравици.
Сматра се да је бањски парк саграђен крајем 19. века. Данас је један од најлепших паркова у Србији.
Када се пријатно уморите од шетњи и свих других активности, специфична клима Сокобање ће вам свакако донети миран сан, уз неприкосновени мирис лековитог бањског ваздуха.
 Осим Нушића чест гост Сокобање је био и Иво Андрић. Кажу тамо преко пута ``Бањице``, дуж десне обале Моравице, могао се, из године у годину видети замишљен Иво Андрић, наш нобеловац, ногу пред ногу, оним својим познатим ``АНДРИЋЕВСКИМ`` кораком, иде у ``свој хотел``Моравицу - где је увек одседао.
 
 МАСКЕМБАЛ И ЖУРКАААААА
                   177 178
 
 ЛАКУ НОЋ
Joomla Templates & Milorad Slavkovic