Селфи беџ

bedz mali

Локација школе

Копаоник 2017. 6.дан Штампа Ел. пошта

Јосиф Панчић

Ботаничар светског гласа, један од највећих имена наше науке и културе, оснивач многих научних дисциплина, Јосиф Панчић посећивао и је истраживао многе планине тадашње Кнежевине Србије а највише се одушевљавао Копаоником, на коме је био 16 пута. Панчић је исказао у својој жељи да буде сахрањен на Копаонику.

Жељу су му испунили планинари Србије и САНУ - 7. јула 1951. године, када су земне остатке његове и супруге Милеве, сахранили у ковчегу од Панчићеве оморике у маузолеју, на врху Копаоника који од тога времена носи име Панчићев врх (2017 мнм) - дотле је био Миланов врх (по краљу Милану).

ДАН ЗА КУПОВИНУ

Гребен "Небеске столице" налази се јужно од Панчићевог врха (2017мнм), повија се у благом луку према југозападу. Испод овог узвишења налази се археолошки локалитет "Црквине"

Небеским столицама је кумовао Живојин Мишић, који је по легенди, као млади војник цртајући карте, на стрмини изнад цркве видео богове како седе.

Једна од легенди каже да је црква давно, у току једне ноћи нестала, као да је одлетела, а на њеном месту остали су само темељи. По овом предању, каже се даље да су талпе од зидова летеће цркве, падале по целој Топлици. На тим местима настајали су нови храмови, а скоро цела црква сручила се у Прокупље, на место где је данашња црква светог Прокопија.

Преко брда, преко брега и дебелог снега..... 

Метође, народно светилиште, налази се на месту где из камене литице тече вода којој се приписују лековита својства. Трећег јула сваке године (почев од 1504.) слави се као рударска Копаоничка слава. Турци су 3. јула 1504. године (Св. Методјије) натерали рударе да сиђу у рудник и да копају руду. Настало је велико невреме са громовима који су запалили рудник и том приликом су настрадали рудари.

Ови лековити извори се још зову и "Девојачке сузе", а легенда каже да ко 3. јула на дан светог Методија попије воду са тих литица ожениће се или удати у тој години. 

МАЛИ МАНЕКЕНИ
ПЛЕС ЗА ЛАКУ НОЋ

Ноћ је, само се у даљини назире Панчићев врх, који се беласа под месечевом светлошћу.  Деца уморна од шетње, клиска и ђуске већ одавно спавају. Сутра је нови дан.

До нове приче, поздрав од свих нас! 

Последње ажурирано петак, 31 март 2017 23:14
 

Календар рада

OSNOVNE

Култура Чачак

Банер


Ко је на мрежи?

Имамо 13 гостију на мрежи

Покреће Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.